Svjetska zdravstvena organizacija požuruje poduzimanje globalnog smanjenja uporabe zaslađenih napitaka

09.11.2016.
secer.jpg

Oporezivanje zaslađenih napitaka može smanjiti njihovu potrošnju, reducirati pretilost, dijabetes tipa 2, i propadanje zubi, tvrdi novi izvještaj SZO-a.

Porezna politika, kojom se povećava cijena slatkih napitaka  za najmanje 20%, uzrokovati će proporcionalno smanjenje uporabe tih proizvoda. Ovo se može iščitati u izvještaju “Porezna politika prehrane i prevencija nezaraznih kroničnih masovnih bolesti”.

Smanjena potrošnja slatkih napitaka dovodi do manje dostupnih slobodnih šećera, te ukupno do manje kalorija, unapređuje prehranu i uzrokuje da ljudi manje pate od debljine, pretilosti, dijabetesa i propadanja zubi.

Pregledi

Sudeći prema novom izvještaju SZO-a, nacionalni prehrambeni pregledi pokazuju da pića i hrana bogata slobodnim šećerima može bit glavni izvor nepotrebnih kalorija, posebno u djece, mladih i mladih odraslih…više 

Studija, nadalje ističe da će neke skupine, uključujući osobe sa niskim prihodima, mlade ljude i one koji učestalo konzumiraju nezdravu hranu i napitke, vrlo osjetljivo reagirati na promjene cijena pića i hrane, te tako dobiti najveću zdravstvenu korist.

Porezna politika treba ciljati hranu i pića za koje postoje dostupne zdravije zamjene. Izvještaj predstavlja rezultat sastanka svjetskih stručnjaka, održanog pod pokroviteljstvom SZO-a, sredinom 2015. godine. To je predstavljanje 11 nedavnih sustavnih pregleda o djelotvornosti porezne politike na poboljšanje prehrane i preveniranje nezaraznih masovnih bolesti, a temelji se na tehničkom sastanku svjetskih eksperata.

Njemačka studija “Učinci oporezivanja sećera – zaslađenih napitaka, na zubni karijes i troškove njegovog liječenja”, ostvarena je pod vodstvom Falka Schwendickea, sa medicinskog sveučilišta Charite u Berlinu, u SR Njemačkoj…više 

U tome istraživanju Schwendicke i suradnici ostvarili su primjenu oporezivanja zaslađenih napitaka sa 20% u prodajnoj mreži, i zaključili da je ovaj porez smanjio prirast zubnog karijesa i troškova liječenja, posebno mlađih osoba i onih s manjim dohotkom. Ta stopa poreza od 20%, koja je bila primijenjena, može pomoći da se smanji stopa pretilosti, porasta zubnog karijesa i vjerojatnih drugih pratećih bolesti, kao što je dijabetes.

Ovo istraživanje objavljeno je početkom listopada 2016. godine, u online izdanju časopisa Journal of Dental Research, i predstavlja prvo ekonomsko vrednovanje učinaka poreza na prirast zubnog karijesa i troškove njegovoga liječenja.

Izvor: http://www.hkdm.hr/

Kontaktiraje nas

Za Vaš prvi pregled nazovete broj +385 22 550 068 ili nas kontaktirajte putem našeg obrasca za online naručivanje.


ONLINE UPIS

Postanite naš korisnik upisom putem online obrasca.REZERVIRAJTE TERMIN

Rezervirajte termin za Vaš pregled.Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama.Dental Centar Lozančić © Sva prava pridržana 2021.