Zdrav osmijeh u trudnoći

09.01.2017.
trudnice.jpg

Trudnice zbog povećanog djelovanja hormona imaju veću sklonost upalama u usnoj šupljini, zubno meso je natečeno i vrlo osjetljivo.

Trudnice zbog povećanog djelovanja hormona imaju veću sklonost upalama u usnoj šupljini, zubno meso je natečeno i vrlo osjetljivo.
Ako pritom postoji nedovoljna njega usne šupljine, stvarat će se naslage koje su odlična podloga za bakterije. Pojačana kiselost sline u trudnoći, uzrokovana ponekad i čestim povraćanjem i promjenom prehrane, samo je jedan od mnogih čimbenika koji pogoduju karijesu.
Jedna od opasnosti za zube u trudnoći je i parodontoza. Simptomi su vrlo crvene, otečene desni koje se povlače od zuba, konstantan zadah i stalno klimanje ili ispadanje zuba.

Obvezna je redovita higijena zuba

Već u prvom tromjesečju trudnoće treba posjetiti svog stomatologa zbog sanacije zubi i savjeta o prehrani. Kiselost u usnoj šupljini koja nastaje nakon povraćanja nužno je isprati vodom, jer ona nagriza zubnu caklinu. Pored četkice i paste, potrebno je upotrijebiti i zubnu svilu, pojačati intenzitet četkanja zuba i koristiti nešto mekšu četkicu za zube. Terapija fluorom prema najnovijim saznanjima nije uopće potrebna, jer se on danas dodaje mnogim prehrambenim artiklima, a nalazi se i u vodi.

Kako se tijekom prvog tromjesečja trudnoće razvija najveći broj organa djeteta, on predstavlja najznačajniji dio trudnoće za razvoj ploda. Iz tih razloga velik broj stomatologa se slaže da je u cilju smanjenja bilo kojeg potencijalnog rizika po plod, invazivnije terapijske zahvate bolje odložiti za drugo tromjesečje.

Ako zbog bolesti trudnica treba uzeti antibiotik, treba ukazati na štetnost antibiotika iz grupe tetraciklina, jer oni uzrokuju trajnu pigmentaciju zubi kod djeteta. Od analgetika kod zubobolja moguće je bez posljedica uzeti preparate koji sadrže Paracetamol, ali treba biti oprezan kod uzimanja naročito većih količina Aspirina i lijekova na bazi Ibuprofena (Brufen). Nužno je savjetovati se s liječnicima u vezi uzimanja svih lijekova.

Raznovrsna prehrana

Početak stvaranja zubića počinje u 6 tjednu trudnoće. Za kvalitetni proces potrebna je zdrava i raznovrsna prehrana trudnice s dostatnim količinama bjelančevina, vitamina i minerala, masti, kalcija, željeza, fosfora i dr. Preporuča se vlaknasta hrana, mnogo voća i povrća te integralne žitarice. Nedostatna i jednolična prehrana može uzrokovati poremećaje stvaranja mliječnih zubi u djeteta. Bitno je i ne uzimati šećer između obroka, primjerice čokoladu i voćne sokove.

Kada se dijete rodi i kada mu tek izniknu prvi zubići, možete ih čistiti štapićima za uši namočenim u običnu vodu, a kada dijete odraste, bitno je naučiti ga da pere zube najmanje dva put dnevno i redovito posjećuje stomatologa.

Izvor: http://www.mojezdravlje.net

Save

Kontaktiraje nas

Za Vaš prvi pregled nazovete broj +385 22 550 068 ili nas kontaktirajte putem našeg obrasca za online naručivanje.


ONLINE UPIS

Postanite naš korisnik upisom putem online obrasca.REZERVIRAJTE TERMIN

Rezervirajte termin za Vaš pregled.Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama.Dental Centar Lozančić © Sva prava pridržana 2021.